dinsdag 20 september 2011

CNV Onderwijs: meer presteren met minder geld en middelen onhaalbaar

Het kabinet heeft veel geld over voor toetsen en controle-instrumenten, maar met gemiddeld twee leerlingen meer in de klas en meer zorgleerlingen stijgt de werkdruk.

CNV Onderwijs is voorstander van verantwoording en meer presteren, maar wel onder de juiste condities. ‘Straks hebben we het beste toetssysteem, maar ontbreken de voorwaarden om het onderwijs naar de top 5 van de wereld te helpen', zegt Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs.

Rog: ‘Ouders vragen terecht om hoge kwaliteit van onderwijs voor hun kinderen en het liefst in nette gebouwen en met goed materiaal. Het kabinet besteedt het geld echter aan centrale toetsen en controlesystemen. Wij vinden dit echt een verkeerde keuze, omdat de verantwoordelijkheid juist in de scholen en niet in Den Haag moet liggen. Straks weet Den Haag alles over leerlingen, maar wat weten leerlingen eigenlijk nog?’

‘Klassen groeien met gemiddeld twee leerlingen, er komen meer toetsen en door 300 miljoen te bezuinigen op passend onderwijs komen er extra zorgtaken bij voor leerkrachten. Met dit beleid zal het kabinet zijn eigen doelen niet gaan halen. Bezuinig niet op passend onderwijs en financier dat door ouders weer zelf de schoolboeken van hun kinderen te laten betalen. Dat raakt niet aan de inhoud van het onderwijs.’

‘Een ander voorbeeld is de prestatiebeloning. In scholen zit men daar niet op te wachten, omdat juist een andere vorm van beloningsdifferentiatie is ingevoerd, de functiemix. Wij maken dus andere keuzes voor hetzelfde geld. Extra geld vragen wij voor kleinere klassen en loonsverhoging. Al twee jaar wordt het leven duurder, terwijl leraren er geen cent bij krijgen. Voor 2012 willen we daarom een reële salarisverhoging boven inflatieniveau.

Een korte samenvatting van de standpunten van CNV Onderwijs:
- Schrap de bezuiniging op passend onderwijs in ruil voor gratis schoolboeken.
- Zet het geld voor prestatiebeloning in voor uitbreiding van de functiemix.
- Zorg dat klassen kleiner worden.
- Voorkom onnodig veel toetsen.
- Beloon leraren met een salarisverhoging boven inflatieniveau.
- Geen langstudeerdersboete voor leraren die naast hun baan een studie volgen.
- Investeer om 100% van de hbo-docenten op academisch niveau te krijgen.
- Aan het instroomniveau van pabo’s worden hogere eisen gesteld.
- Voorkom dat instructeurs bevoegde docenten verdringen.
- In het voortgezet onderwijs blijven vier profielen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten