donderdag 22 september 2011

Algemene beschouwingen

Ik heb geprobeerd die dingen eruit te halen wat voor ons interessant is. Zowel dag een als twee stonden in het teken van Wilders en hoe hij diverse kamerleden en de MP schoffeerde. Iedereen heeft zijn of haar zegje kunnen doen maar of dat wezenlijk verschil maakt? Veel herhalingen ook. Rutte kondigde wel op de vooravond van het debat aan 'nog eens heel scherp naar de stapel bezuinigingen te willen kijken'

Dag 1
Cohen: De jongen met het downsyndroom in de sociale werkplaats. De premier heeft geen nauwkeurig inzicht gegeven van de effecten van deze bezuinigingen. Het blijft bij de papieren werkelijkheid van de Haagse Politiek. De werkelijkheid is dat kinderen met gedragsstoornissen straks geen plek meer hebben in het onderwijs.
Hoe garandeert de premier dat iedereen kan meedoen? De crisis doet pijn maar kan beter en eerlijker worden verdeeld. Van iemand die tonnen op zijn bankrekening krijgt vraagt het kabinet veel minder dan iemand die weinig verdient.
Blok (VVD) spreekt zijn waardering uit voor partijen als Groen Links die een tegenbegroting hebben opgesteld. Wel heeft hij kritiek op de inhoud daarvan. Rekeningen doorschuiven naar de toekomst is onverantwoord. Ik wil niet leven in een land waarin iedere dag 60 jongeren arbeidsongeschikt worden verklaard.
Roemer valt de VVD aan op de bezuinigingen op de sociale werkplaats. Ik ben er trots op dat Nederland het hoogst aantal werkplekken hierin heeft.
Sap: waarom snijdt een partij als de VVD in het PGB terwijl mensen daarin hun eigen zorg kunnen regelen?
Blok reageert: de VVD grijpt in omdat niet ingrijpen geen optie is. Sap denkt dat Blok zijn kernwaarden 'offert' om tegemoet te komen aan de PVV.
De VVD wil het PGB juist overeind houden voor de kwetsbaarste groepen, pareert Blok.
Blok geeft aan dat er teveel mensen aan de kant staan.
Cohen: dit beleid leidt er alleen maar toe dat mensen hun baan kwijtraken.
Roemer pleit voor een rijkentaks. Want met een kleine belasting op eigen vermogen kun je volgens Roemer allerlei bezuinigingen op bijv. sociale werkvoorziening voorkomen. Roemer is tegen bezuinigingen van het kabinet op het gebied van onderwijs en vooral zorg. Steeds meer mensen kunnen geen aanvullende verzekering meer veroorloven of een bezoek aan de tandarts. Willen we echt weer terug naar de tijd waarin we aan het gebit van iemand de dikte van de portemonnee konden aflezen?
De crisis is geen natuurramp maar het gevolg van verkeerd beleid. Het beleid van kabinet Rutte leidt tot een grote tweedeling. De toegang tot het recht, de zorg en passend onderwijs worden afgesneden. Roemer wil een land waarin held noch hebzucht de boventoon voeren.
Haersma Buma (CDA) wil werk en zorg beter combineren. Sap doet Wilders voor hoe je een stekker eruit trekt (letterlijk). Slob (CU) Het kabinet moet oppassen dat het geen kabinet van de boekhouders wordt. Niks mis met boekhouders aar het gaat hier om mensen. Hij noemt als voorbeeld het PGB. Het kabinet pakt de mensen regie af om voor hun eigen leven te zorgen. Het is niet vanzelfsprekend dat de CU het kabinet blijft steunen waarschuwt Slob. De partij wil meer terug voor haar steun dan toe nu toe het geval is.

Dag 2
Dooddoener Rutte: Het staat als een paal boven water dat goede overheidsfinancien essentieel zijn voor de welvaart van een land. Bezuinigen geeft ruimte om in de toekomst goede voorzieningen te hebben. En ja, alle mensen zullen dat merken.
Cohen: de kracht van de samenleving wordt juist door dit kabinet aangetast door al die bezuinigingen. Je moet een bijdrage leveren zodat mensen in staat zijn om aan die samenleving deel te nemen. Hij noemt de gevolgen van de stapelingen van bezuinigingen. Het is eigen verantwoordelijkheid en dan zet het kabinet een punt. Daar ben ik het niet mee eens! Rutte denkt juist dat de PVDA plannen leiden tot ontspoorde overheidsfinancien.
Ook Slob mist het woord sociaal in het lijstje van Rutte. Wilders heeft een compliment voor Rutte. Die bezuinigingen zijn moeilijk maar nodig. We moeten die ingrepen doen om die mooie regelingen als de Wajong in stand te houden.
SPleider Roemer wil van Rutte horen wat hij een samenleving vindt. Rutte: dat is iets unieks, we handelen met de hele wereld, zijn spaarzaam en hebben altijd een oog voor de allerzwaksten. De premier wijst erop dat het kabinet de allerzwaksten zoveel mogelijk wil ontzien en het gebruik van regelingen beperken tot de originele doelgroep waar zo'n regeling oorspronkelijk voor bedoeld is.
Cohen: dit kabinet heeft het over het beschermen van de allerzwaksten maar vergeet diegenen die sommige regelingen een beetje nodig hebben.
Rutte wijst erop dat veel teveel mensen onnodig in allerlei regelingen zitten, terwijl ze wel aan de slag kunnen. Ik heb nooit begrepen wat er sociaal aan is om honderdduizenden mensen per dag in een busje naar de sociale werkplaats te rijden terwijl maar 40.000 mensen dit echt nodig hebben.
Cohen: natuurlijk moeten die mensen aan het echte werk maar dat wordt ze onmogelijk gemaakt.
Sap over PGB: de minister president spreekt niet meer over mensen en eigen regie maar alleen maar over cijfers.
Rutte: we moeten nu eenmaal zorgen voor vraaguitval. We breken het PGB niet af. Sap begrijpt het niet. Een technisch verhaal van Rutte over uit de hand lopende zorgkosten volgt. Sap: u heeft uw belofte gebroken, dat had ik nooit verwacht van de VVD-fractie. Roemer over bezuinigingen in de sociale werkplaats. Er is geen ruimte voor hen in reguliere banen. U veroordeelt hen tot de geraniums. Rutte gelooft wel dat mensen teruggeduwd kunnen worden naar werk. We hebben een verschillend idee over wat sociaal is. Rutte: in 2012 gaan 90.000 gezinnen er meer dan 5% op achteruit, waarvan 10.000 op het sociale minimum. Voor 2013 en daarna zullen we kritisch kijken dat dit evenwichtig blijft. Voorzieningen verdwijnen niet maar worden beperkt tot diegenen die het echt nodig hebben.
Cohen: juist die mensen die het risico op stapeling lopen kunnen straks niet goed functioneren in de maatschappij. Hoe gaat de premier dit oplossen? Iemand die is aangewezen op speciaal onderwijs moet niet thuiszitten.
De premier belooft om ernstig toe te zien op de risico's. Cohen: ik ga er ernstig op letten.
Roemer: de zorg wordt toegankelijk voor mensen met een dikke portemonnee. Volgens Rutte wil de SP de zorgkosten maar door laten stijgen. Roemer maakt ernstig bezwaar, praat door Rutte heen. Roemer is het zat voor de zoveelste keer in een hoek te worden gezet waar zij niet thuishoren. Wij komen continue met voorstellen. Rutte zegt klaar te zijn met Roemer, als ik antwoord geef praat hij er doorheen. Daarin heeft de voorzitter ook een taak!
Rutte: de kwaliteit van het onderwijs moet omhoog d.m.v. ruimte en rekenschap. Onderwijsinstellingen moeten meer ruimte krijgen en er komen meer testen om de voortgang van de leerlingen te toetsen. Volgens Rutte is er geen verband tussen de kwaliteit van onderwijs en de hoeveelheid geld die je erin stopt. Dat blijkt uit een rapport van de OESO. Nederland staat op de zevende plaats van innoverende landen maar geven evenveel uit als de top 5. Rutte is er trots op in deze moeilijke tijden niet te bezuinigen op onderwijs (huh??) Waarom doet Rutte niets aan het leerkrachttekort wil Sap weten. Het is een ontzettend taai en lastig probleem maar ook dat gaan we tackelen aldus Rutte. Zoveel mogelijk geld moet naar de leerkrachten voor de klas vinden beiden.
Roemer heeft een vraag over grote klassen en kinderen die extra aandacht nodig hebben. Rutte antwoord dat je het liefst 1 leerkracht op 1 kind zou willen hebben. U probeert mij te bagatelliseren en weg te zetten (Roemer boos). Roemer wil geld van de prestatiebeloning gebruiken voor zorgleerlingen. Niet mogelijk zegt Rutte. Teveel kinderen hebben een stempel in het Speciaal Onderwijs vinden beiden (...?)Rutte: de sector wordt gedwongen heel goed naar zichzelf te kijken.
Roemer verwijt Rutte dat hij een blinde vlek heeft voor het samen leven. Rutte vraagt het onmogeljke van mensen. Mensen worden door dit kabinet in de steek gelaten. In een samenleving moet je geen zorg kunnen kopen maar zorg kunnen bieden. Thatcher zei dat de samenleving helemaal niet bestond. In die uitspraak herken ik dit kabinet. Rutte had gezegd dat hij geen tegenvoorstellen van de SP over de zorg had gezien. Roeme noemt dit beschamend, zeker voor Agnes Kant die achterin de zaal zat.
Haersma Buma hoopt dat volgend jaar de miljoenennota niet alleen over economie gaat maar ook over verantwoordelijkheid in de samenleving. Sap: de echte hervormingen zijn bij Rutte taboe. De cruciale hervormingen ontbreken op het lijstje van de premier. Tot slot maakt Rutte excuses aan Roemer. Ik heb de SP onrecht aangedaan. Rutte erkent dat het niet waar is dat de SP nooit met oplossingen kwam voor de zorgkosten. Roemer waardeert dit zeer.
De volgende moties waren interessant:
De PVDA CU en SP Zet alle inkomensgevolgen van alle maatregelen op een rij en grijp zonodig in bij stapelbezuinigingen. PVDA CU SP Stel bezuinigingen op PGB met een jaar uit. PVDA Afzien van huishoudinkomenstoets. SP een plan zodat een subtantieel mensen aan het werk kunnen. SP: Afzien van verhoging griffierecht (rechtsgang voor iedereen toegankelijk) SP: het kabinet moet bij evt. nieuwe bezuinigingen afzien van nieuwe bezuinigingen op zorg en het sociale vangnet. SP: afzien van de verhoging van de eigen bijdrage in de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. Motie Haersma Buma het huisvestingsbudget voor scholen direct aan scholen toebedelen en niet aan de gemeente. Van Haersma Buma, Blok, en Wilders en van der Staaij Er moeten afspraken komen voor extra stages en werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (hiermee wordt bedoeld mensen die al lange tijd werkloos zijn en voor wie het moeilijk is werk te vinden). Deze motie haalt het.
Pechtold dient motie in om te onderzoeken welke investeringen nodig zijn om in 2020 tot de top 5 van de onderwijslanden te behoren. Ook pleit hij ervoor een overzicht te maken van alternatieven voor verhoging griffierecht en een motivatie waarom daar niet voor gekozen is. Slob motie om de schuldenproblematiek onder studenten in kaart te brengen en maatregelen om die terug te dringen als dat nodig mocht zijn. Slob: maak bezuinigingen op kinderbijslag en kindgebonden budget ongedaan.
Moties die aangenomen zijn een over de hoogte van ontwikkelingssamenwerkiing en een om toptalenten naar de nederlandse arbeidsmarkt te krijgen. Een motie van Van der Staaij is aangenomen. Verreweg de meeste moties werden door de oppositie gesteund maar halen het niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten