dinsdag 30 augustus 2011

Idee VVD Participatiewet

VVD: Thuiszitten is geen optie meer
bron: Redactioneel/VVD.
door: Marlies van der Vloot.

VVD-voorstel: doorbreek de bureaucratie en hokjesgeest in de huidige sociale zekerheid door de WSW, Wajong en WWB samen te voegen tot één nieuwe wet: de Participatiewet.

Essentie van deze wet is dat iedereen die een uitkering ontvangt een tegenprestatie naar vermogen levert. Onder de 27 ontvangen mensen geen uitkering meer, tenzij zij volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Voor die groep komt er een uitkering ter hoogte van 75% van het Wettelijk Minimumloon (WML). Andere mensen onder de 27 zullen moeten kiezen: werken of studeren. In het geval van een beperking bestaat er wel recht op begeleiding. Boven de 27 jaar wordt van iedere uitkeringsgerechtigde die niet duurzaam en volledig arbeidsongeschikt is, gevraagd een tegenprestatie naar vermogen te leveren. Indien nodig is hier ook begeleiding mogelijk.

Woordvoerder Stef Blok: "We moeten lessen leren uit de vorige crisis, waarin mensen levenslang in een uitkering werden geparkeerd. De bestanden van de sociale diensten zitten nu nog steeds vol met mensen die in de jaren 80 en 90 in de Bijstand zijn geparkeerd en waar sindsdien niet meer naar is omgekeken. Die fout moeten we niet meer maken."

Hoewel vorige kabinetten Balkenende - toen nog met de VVD - zeer succesvolle hervormingen in de sociale zekerheid hebben doorgevoerd, heeft het huidige kabinet dit beleid helaas niet voortgezet. Belangrijke onderdelen zijn inmiddels zelfs teruggedraaid: de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met jonge kinderen is vervallen en de herkeuring van 45-plussers is gestopt - hoewel 100.000 mensen uit deze groep weer aan het werk zijn. Anders dan dit kabinet vindt de VVD dat de politiek niet moet weglopen voor het nemen van noodzakelijke maatregelen.

"De Participatiewet gaat uit van wat mensen nog wel kunnen in plaats van wat zij niet meer kunnen. Ook maakt deze wet een einde aan de vrijblijvendheid. Beroep op een uitkering betekent dat de samenleving een tegenprestatie naar vermogen mag vragen: een werkplicht in plaats van een werkrecht. Jarenlang thuiszitten is geen optie meer, wat de VVD betreft", aldus Blok. "Zo houden gemeenten ook contact met uitkeringsgerechtigden, waardoor ook andere problemen (met schulden, opvoeding, e.d.) eerder kunnen worden gesignaleerd."

Wat het financiële aspect betreft: het CPB heeft berekend dat de Participatiewet een structurele besparing van 1,25 miljard oplevert. Gegeven de huidige crisis en de staat van de overheidsfinanciën is deze besparing broodnodig.

Bron: handicapnieuws.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten