donderdag 21 juli 2011

Gezien: Een Vandaag

In Een Vandaag gaan fractievoorzitters in de huid kruipen van Een Vandaag Reporters.
Job Cohen mocht de aftrap doen. Hij koos als onderwerp het PGB. Hann van Schendel maakte goed duidelijk wat het voor haar persoonlijk zou betekenen als het PGB wegvalt.
Zij heeft een spierziekte en heeft een aangepaste rolstoel. Zij zegt dat ze nu in staat is haar leven te leiden zoals zij dat wil.
Zij krijgt zorg op maat. Zij werkt als loopbaancoach en reist daarvoor naar verschillende locaties in het land. Zij krijgt op de diverse locaties PGB zorg o.a. toiletondersteuning. Omdat Hann niet 24 uur per dag toezicht nodig heeft raakt zij haar PGB straks kwijt.

Teruggeblikt wordt op de demonstratie op het Plein tegen de afschaffing van het PGB waar een indringende oproep gedaan werd: "laat het PGB bij de mensen!"

Hann is niet bang dat ze het recht op zorg verliest maar wel voor het feit dat zij straks niet meer haar eigen regie kan voeren. De zorg sluit niet meer aan op mijn leven maar de zorg neemt mijn leven over, licht zij toe. Je moet je leven gaan aanpassen op zorgmomenten.

Maarten Straus van EVEAN, thuiszorgorganisatie Amsterdam 600 cliënten, zegt dat met het vervallen van het PGB de eigen regie en de kwaliteit onder druk komen te staan.

Als er diverse vaste zorgmomenten zijn voor een cliënt als Hann van Schendel dan zegt EVEAN deze zorg te kunnen leveren. Maar als het geen vaste zorgmomenten zijn wordt het een probleem.
Een zo'n cliënt zou nog kunnen maar heb je tien cliënten als Hann van Schendel dan lukt dat niet. Er moeten duidelijke afspraken over tijdstippen gemaakt worden.

Vervolgens een interview met Eric v.d. Burg Wethouder Zorg Gemeente Amsterdam (VVD).
Dat er wat met het PGB moet gebeuren staat volgens hem buiten kijf. Mensen worden tegenwoordig betaald voor zorg die zij vroeger vrijwillig deden en veel geld komt niet op de juiste plek terecht. Maar wat er nu gaande is een kaalslag. Mensen raken de regie over de eigen zorg volledig kwijt.
Het PGB betekent keuzevrijheid. Er wordt te fors in gesneden. Hann van Schendel is bang premier Rutte erg ongelijk krijgt in zijn belofte dat deze maatregel een kwaliteitsimpuls zou zijn.

Conclusie Cohen: het afschaffen van het PGB heeft grote consequenties. Het is ingrijpend voor zowel het gezinsleven als het werk van Hann. De thuiszorg gaat dit niet oplossen en het lijkt geen kwaliteitsimpuls!

Miek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten