zaterdag 25 juni 2011

Weblog Aline Saers

Manifestatie maakt uw wanhoop zichtbaar!

Wat heb ik ontzettend veel bewondering voor u allemaal - budgethouders, familie, vrienden, zorgverleners, zorgaanbieders en zoveel anderen - dat u de moeite hebt genomen om massaal naar Den Haag te komen. Wij weten dat u wanhopig bent en uit pure radeloosheid uw laatste strohalm heeft aangegrepen om te laten zien dat u uw leven niet wilt laten afpakken. Dat is gelukt. U hééft het laten zien.
Uw zelfbeschikking, uw vrijheid te leven zoals u wilt staat op het spel. Dat is de kern van de zaak, die onze staatssecretaris maar niet lijkt te willen begrijpen. Zij bleef ook gisteren alsmaar herhalen dat zij ervoor zal zorgen dat mensen die het echt nodig hebben, de zorg behouden, ook op de manier waarop ze het nu hebben georganiseerd, alleen … zonder pgb. Wat kunnen we nog doen om haar op andere gedachten te brengen?

Staatssecretaris, ik vraag slechts drie minuten van uw tijd
Drie minuten, waarin u zich voorstelt wat er zou gaan gebeuren als u op 1 januari 2012 van de trap valt en de blessure niet beperkt blijft tot een ledemaat, maar u blijft liggen met een dwarslaesie. Natuurlijk gun ik u dit absoluut niet, maar stelt u zich eens voor wat dat voor u zou betekenen. Dan hebt u voortaan elke dag andere handen nodig die aan u zitten, die u uitkleden, die u wassen. Mensen die zich binnen uw eigen intimiteit en privacy begeven. Elke dag weer andere hij’s of zij’s, op tijden waarop het uitkomt in het schema van de organisatie. U wilt om 9 uur op uw departement zijn? Daar kunt u voortaan geen vaste afspraken meer over maken. U op tijd in de rolstoel krijgen is een klus die de thuiszorg niet kan garanderen. U woont in Den Haag én in Limburg? Hoe regelt u dat met de thuiszorg? U moet voor uw werk naar het buitenland? Denkt u dat uw thuiszorgorganisatie daar uw zorg kan regelen? Wat denkt u, hoe lang zou u de baan die u vast geweldig vindt, waaraan u een groot deel van uw identiteit ontleent, nog kunnen volhouden? Dat gaat moeilijk worden, dat kan ik u garanderen. U gaat uw baan opgeven, uw ambities zijn niet meer waar te maken. Uw identiteit is voortaan: dwarslaesie patiënt.
Kunt u zich nu misschien voorstellen dat ik mij heel veel zorgen maak over de mensen die vanaf 1 januari 2012 zorg nodig hebben? Die datum is al over een half jaar!

Pure wanhoop vanwege onbegrijpelijke keuze
Afpakken van hun identiteit, hun vrijheid, hun leven, dat is wat al die mensen gisteren op het Plein aan u duidelijk wilden maken, maar ook zij liepen op tegen een harde muur van onbuigzaamheid. Daarom joelden al die mensen u zo massaal uit. U doet allerlei beloftes, waarin uzelf stellig lijkt te geloven, maar die wij niet kúnnen geloven. Wij, die jarenlang ervaring hebben met organisaties. Wij, die met het pgb hebben laten zien hoe het wel moet. Nu gaat u degenen die al jaren achterover zijn blijven leunen, die in het pgb een uitkomst zagen als er gevraagd werd om flexibele zorg of zorg in complexe situaties, die instellingen gaat u nu belonen met een zeer forse bonus, terwijl u een fantastisch instrument, dat zijn goede werking heeft bewezen, grotendeels de nek omdraait.

Ombuigen kan, maar anders
Staatssecretaris, u hebt de wanhoop gezien, in al die ogen, vlak voor u. Gelooft u mij, als ík zou kunnen zien, dan had ik u heel streng recht in uw ogen aangekeken en u gezegd: “Kom op, laten we het er nog eens over hebben. Het kan anders.” U moet 900 miljoen bezuinigen, dat kan, ook met ons plan. Verschil is dat u daarmee geen mensen tot wanhoop drijft. Een plan met bruikbare, realistische oplossingen. Een plan met veel meer zekerheid dat uw ombuiging ook werkelijk wordt gehaald.
De oppositie maakt uitstekend duidelijk hoe dat mogelijk is. Op het podium stonden gisteren trouwens bijna alle fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer. Cohen, Pechtold, Roemer, Sap, Slob en Van der Staaij. Geweldig. Ze pleitten allemaal, vaak vol hartstocht en emotie, voor behoud van het pgb. U leest hierover meer in ons magazine dat in juli verschijnt.
Trouwens, dat de VVD met Venrooij en het CDA met Uitslag hun standpunt kwamen toelichten, waardeer ik in ze. Ze hadden het niet gemakkelijk. Het boegeroep was oorverdovend. Des te pijnlijker dat de PVV ontbrak en de woordvoerder zorg niet de moeite wilde nemen om te laten zien waar ze voor staat.

Geen oude schoenen weggooien
Helaas heeft u, staatssecretaris, inclusief uw coalitiepartners, geen oor voor het geluid van de oppositie, gesteund door Per Saldo en alle patiënten- en gehandicaptenorganisaties. Zij zeggen: zet eerst stap 1, gooi niet je oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt. Dat wil zeggen, breng eerst de gevolgen in beeld van de voorgenomen maatregelen. Uit onze contacten met de thuiszorg blijkt, dat de beweringen over de gewenste nieuwe manier van werken van instellingen, in de verste verte niet haalbaar is. Thuiszorgorganisatie zitten vast aan afspraken, ook CAO-technisch, waardoor ze geen ongeplande zorg en zorg op wisselende tijden met vaste medewerkers kunnen garanderen. Breng daarnaast in beeld wat precies wordt verstaan onder borging. U zegt dat mensen die slimmer, handiger of goedkoper hun zorg hebben geregeld met hun pgb, die zorg op die manier kunnen behouden. Maar u maakt niet duidelijk wat borging precies inhoudt, hoe dit uitgevoerd kan worden, door wie, hoe de procedure gaat lopen, wat er werkelijk van eigen regie overblijft. De onzekerheid die daardoor is ontstaan voor een grote groep budgethouders, veroorzaakt angst, paniek en wanhoop. Daar liggen hun zorgen, die u niet wegneemt.

Fabelachtige verwachtingen
Ik kan u garanderen dat als u eerst stap 1 zet, het vervolg, stap 2, er nooit van zal komen. Dan zult u zelf ondervinden, door de praktijk van alle dag serieus te nemen, dat uw plan niet uitvoerbaar is. Uw verwachtingen van zorg in natura nemen fabelachtige hoogten aan. Waar baseert u die op? Heeft u het Zwartboek Onverantwoorde Zorg van Abvakabo FNV al gelezen dat gisteren aan de vaste kamercommissie van VWS werd uitgereikt?
Het kan toch niet zo zijn dat er eerst veel kapot gemaakt moet worden, eerst mensenlevens moeten worden geruïneerd, voordat u wilt toegeven dat een ander idee toch beter is?

Dichtgetimmerd regeerakkoord
Helaas moet ik constateren dat de inhoudelijke argumenten niet tellen. Het is zeer teleurstellend dat alle aangedragen ideeën, die niet alleen recent maar al vele jaren door Per Saldo naar voren worden gebracht, maar waar veel te weinig mee is gedaan, zonder meer van tafel worden geveegd. De staatssecretaris en daarmee het hele kabinet neemt grote groepen mensen niet serieus, houdt zich verbeten vast aan een akkoord dat door drie partijen is ondertekend. En dan hebben we het over het behoud van dit kabinet, dat in haar regeerakkoord bikkelharde afspraken heeft gemaakt, waaraan alle partners zich moeten houden, al is het tegen beter weten in. De cijfers regeren.

Telfout gemiddeld pgb: 30% lager
Cijfers die overigens steeds maar blijven wisselen. Deze week kregen de Tweede Kamerleden weer een ander gemiddeld pgb-bedrag toegestuurd van VWS. Dit blijkt niet € 18.600 te zijn maar € 12.000 per jaar. Dat is een verschil van meer dan 30%, terwijl de plannen zijn gebaseerd op het hoogste bedrag. Hoe kan dat? De staatssecretaris blijft volhouden dat de cijfers van VWS deugen. Ik denk, dat als ze daar zo zeker van is, waarom laat ze die dan niet narekenen door een onafhankelijk instituut? Als je niks te verbergen hebt, dan doe je dat toch? Zoveel tijd kost dat niet hoor. Het is een kwestie van de kengetallen en de aannames naast elkaar zetten, daar ben je zo doorheen. Daarna ben je af van alle twijfel. Ik ben ervan overtuigd dat daaruit zal blijken dat ze met ons plan meer kans heeft haar ombuiging van 900 miljoen te halen.

Vandaag
Op mijn programma staan vandaag meerdere interviews en een overleg over de dag van het pgb. Dat laatste staat nu wel in een heel ander licht, maar die gaat natuurlijk gewoon door. Verder ga ik onze bijdrage aan het technisch overleg met de Kamerleden, dat gisteren is afgesproken, voorbereiden. Dit zal volgende week plaatsvinden, waarna er nog een Voortgezet Algemeen Overleg in de Tweede Kamer komt. Daarna worden de moties in stemming gebracht. Dat alles nog voor het zomerreces, dus voor 1 juli. Ja, dat is volgende week vrijdag.
Tot zolang is er nog geen absolute zekerheid dat deze plannen op deze manier doorgaan. Blijft u ondertussen dus vooral doorgaan met het sturen van uw verhalen naar de staatssecretaris. Ga naar onze e-mailactie of naar de websites van politieke partijen die actie voeren. Laat horen wat het voor u betekent als u geen pgb meer krijgt! Helaas kan ik u geen betere tijdsbesteding voor uw weekend aanraden. Blijf in actie!

Bron: www.pgb.nl

1 opmerking:

  1. Mevr. Saers. chapeau voor uw krachtige verhaal. Van uw optreden naast Vincent Bijlo heb ik overigens evenveel genoten als van Vincent Bijlo zelf, afgelopen donderdag was ik er ook bij. Mijn wederwaardigheden heb ik beschreven op http://mellonar.blogspot.com/2011/06/nijdig-teleurgesteld-in-velen-maar-niet.html

    BeantwoordenVerwijderen