woensdag 18 mei 2011

Kabinet bezuinigt over de rug van de meest kwetsbaren


De PvdA heeft grote bezwaren bij het bestuursakkoord. Wederom blijkt dat het kabinet de rekening van de crisis neerlegt bij de meest kwetsbaren van de samenleving; bij mensen met een arbeidshandicap, zorgbehoevenden en dan vooral ouderen, maar ook bij de belastingbetaler in algemene zin. Daarom komt de PvdA in actie tegen dit bestuursakkoord.
Gemeenten krijgen meer taken en bevoegdheden, maar niet het budget wat daar bij hoort. Sterker, het regeerakkoord verplicht ze al fors te bezuinigen en daar komt met het Bestuursakkoord nog eens een 2 miljard bij. Hierdoor wordt het gemeenten onmogelijk gemaakt sociaal beleid te voeren. Dit zal grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld onze ouderen in verpleeg- en verzorgingstehuizen, mensen met een arbeidshandicap, mantelzorgers, kinderen in de jeugdzorg, daklozen, vrouwen in blijf- van-mijn-lijfhuizen. De PvdA vindt dat onacceptabel en onverantwoord en steunt gemeenten die het akkoord afwijzen.
Het zware beroep dat op gemeenten wordt gedaan, waardoor sommige kopje onder dreigen te gaan, zal er toe leiden dat arbeidsplekken bij sociale werkplaatsen worden wegbezuinigd. Werkplaatsen die (jonge) mensen met een arbeidshandicap, die binnen de reguliere arbeidsmarkt vrijwel geen kans maken, de kans bieden toch een eigen boterham te verdienen. Zonder de steun van sociale werkplaatsen raken ze werkeloos, komen aan de kant te staan en zijn veroordeeld tot de bijstand. In plaats van mensen aan het werk te helpen bereikt dit Kabinet het tegenovergestelde.
Een ander gevolg van het Bestuursakkoord is dat het in de toekomst uitmaakt of je in een ‘arme’ of ‘rijke’ regio woont. Dit komt niet alleen omdat rijke regio’s minder gehavend uit de strijd zullen komen, maar ook omdat voorzieningen afhankelijk worden van het budget van gemeenten. Zorg en AWBZ zijn Rijkstaken. In de basis is het aanbod van zorg overal hetzelfde. Dat wordt verleden tijd, de praktijk zal per gemeente verschillen. Is dit de kant die we op willen?

Laat je stem horen en kom:
-
Woensdag 25 mei naar ’t Plein in Den Haag, tussen 12.30 en 14.00 uur
- En woensdag 8 juni naar Ulft, tussen 10.00 en 14.00 uur

Lees meer op: pvda.nl
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten