zaterdag 16 juli 2011

Brief richting indicatiestellers en zorgkantoren

Langs deze weg wil ik graag even uw aandacht voor het volgende. Net als vele mensen die naar volle tevredenheid gebruik maken van de PGB regeling zult ook u op de hoogte zijn van de plannen van minister Schippers en staatsecretaris Veldhuijzen van Zanten aangaande de wijzigingen binnen de AWBZ en de PGB regeling.

Helaas bestaan er bij iedereen nog volop onduidelijkheden over al deze plannen. Twee dingen zijn op dit moment wel zeker nl dat straks 90% zijn/haar pgb gaat verliezen met de huidige plannen en dat de functie begeleiding overgeheveld moet gaan worden naar de gemeenten via het WMO. Echter hoe deze 90% straks wel de vereiste zorg moet gaan krijgen en hoe begeleidende zorg vanuit het WMO eruit moet gaan zien binnen de gemeenten is nog totaal onduidelijk. Ook het feit dat de gemeenten geen wettelijke zorgplicht kennen baart ons zorgen voor de mensen die nu nog de indicatie voor begeleiding hebben, ze hebben immers slechts een compensatieplicht.

U zult net als wij vernomen hebben dat gemeenten er niet om zitten te springen om deze wijzigingen uit te gaan moeten voeren. Ze krijgen immers minder budget en continuiteit van zorg kan op generlij wijze worden gegarandeerd. Of de eigen regie die mensen al die tijd hebben weten te bewerkstelligen via het PGB behouden blijft is ook nog maar de vraag.

Wij hoeven u niet te vertellen dat juist voor de mensen die de functie begeleiding geïndiceert hebben gekregen is de continuÏteit van deze zorg en de eigen regie over deze zorg letterlijk van levensbelang is. Immers deze twee zaken maken dat ze beter in de maatschappij kunnen participeren. Iets wat de huidige regering graag wil maar wat ons inziens totaal kapot gemaakt gaat worden omdat mensen hun leven weer moeten in gaan passen in de zorgstramienen.

Daarom vragen wij van u het volgende:
1) Voor de indicatiestellers: Leg de door het rijk alle opgelegde wijzigingen naast u neer en blijf mensen voor zorg indiceren zoals dat vandaag nog geldend is, de 90% die dadelijk geen recht meer heeft op dit pgb mag nooit of te nimmer de eigen regie over de voor hun benodigde zorg verliezen. Het is nl al jaren bewezen dat ZIN niet de benodigde zorg voor die 90% kan leveren en ook is bewezen dat men met ZIN zich weer moet aanpassen binnen de regels van de zorginstituten waardoor eigen regie totaal verloren zal gaan. Legt u vooral ook de door het rijk opgelegde wijzigingen om de functie begeleiding die nu nog binnen de AWBZ valt en niet meer geÏndiceert mogen worden binnen de AWBZ naast u neer en blijf mensen indiceren voor de functie begeleiding zolang de minister en de staatsecretaris blijven weigeren om ook voor de functie begeleiding binnen het WMO als een wettelijke zorgplicht bij wet te verankeren zodat mensen gegarandeerd blijven van de zorg waarvoor ze geïndiceerd zijn en dat de continuÏteit van deze zorg gewaarborgd kan blijven evenals de eigen regie voor deze mensen.

2) Voor de Zorgkantoren: Legt u aub alle door het rijk opgelegde wijzigingen naast u neer en ken iedereen het PGB toe binnen de normen van de regels van vandaag de dag om zo te voorkomen dat 90% van de budgethouders gedwongen worden om gebruik te maken van ZIN. Het is door de jaren heen gebleken dat ZIN tot op de dag van vandaag niet de zorg kan bieden die deze mensen nodig hebben. Eveneens is bewezen dat bij ZIN de eigen regie rondom de zorg verloren gaat omdat men zich weer moet aanpassen binnen de zorginstituten waardoor we weer een situatie gaan krijgen dat mensen hun leven moeten inpassen aan de zorg ipv zorg kunnen inpassen in hun leven. Legt u aubl ook het besluit om mensen met een indicering voor begeleiding geen pgb meer toe te kennen naast u neer. Blijf mensen vooral ook voor de functies begeleiding een PGB en de daaraan gekoppelde bedragen zoals die nu nog staan uitkeren zolang er geen wettelijke verankering komt vanuit het rijk waarin deze zorg binnen de WMO wettelijk verankert wordt zodat het recht op zorg in deze functies gewaarbortgt blijft evenals de eigen regie die mensen met een pgb voor deze functie in handen hebben.

Wij hopen dat u door in te gaan tegen de regels die minister Schippers en staatsecretaris Veldhuizen van Zanten u en ons op wil leggen er een duidelijk signaal naar het ministerie van het VWS uitgaat dat we het zomaar niet pikken wat er staat te gebeuren. Wij hopen dat u een voorbeeld neemt aan GGZ Nederland door net als hen in te gaan tegen de nieuwe beleidsregels.

We kunnen en mogen het niet laten gebeuren dat mensen de wettelijke verankering van recht op zorg op deze wijze verliezen. We kunnen en mogen het niet laten gebeuren dat door zulk drastisch gewijzigd beleid de continuïteit van zorg op het spel komt te staan. We kunnen en mogen het niet laten gebeuren dat mensen die nu eindelijk de eigen regie kunnen voeren over hun zorg die ze zo nodig hebben deze eigen regie verliezen.

We rekenen op uw steun en medewerking, laten we samen deze vuist maken voor al deze mensen die zo hard zorg middels de functie begeleiding nodig hebben.

Met vriendelijke groet,

PGB onze ZORG

Wil je zien wie de brief al heeft ondertekend en/of wil je de brief zelf ondertekenen?
Kijk op dan op www.facebook.com voor meer informatie!


4 opmerkingen:

  1. zet mijn naam er ook naar bij.
    hanny spang

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hanny je staat er bij...de teller staat nu op 32

    Groetjes
    Esther beheerder facebook PGBonzeZORG

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als voormalig indicatie steller kan ik de meeste wijzigingen m.b.t. het PGB alleen maar toejuichen. Wat een ergernis was het altijd om onder druk van de beleidsregels indicaties te moeten afgeven waarbij we onszelf afvroegen of de toe te kennen PGB's wel doelmatig zouden worden ingezet. De criteria van eigen verantwoordelijkheid en gebruikelijke zorg voor de zorg voor partner of kinderen waren en zijn een wassen neus.
    Dus wat mij betreft : Nee, ik teken zeker niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wilde jullie even op de hoogte houden ...de teller staat op dit moment op 59.

    Groetjes
    Esther beheerder facebook PGBonzeZORG

    BeantwoordenVerwijderen