dinsdag 11 juni 2013

belangrijke oproep aan ouders!! transitie jeugdzorg


Belangrijke oproep aan ouders!

We staan aan de vooravond van een grote verandering binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie.

De overheid is van plan deze zorg vanaf 1-1-2015 bij uw gemeente neer te leggen. Dat betekent dat het afwachten is welke hulp uw kind krijgt. Onze overheid wil demedicaliseren, ontzorgen en weer terug naar het ‘normale’. Jeugdhulp zal vanaf dan geen ‘afdwingbare hulp’ meer zijn. Wie vanaf die datum een jeugdhulpvraag heeft, zal eerst een beroep moeten doen op de eigen omgeving (eigen kracht). Kinderen met een licht verstandelijke handicap, AD(H)D en/of autisme etcetera zullen hierdoor géén professionele specialistische hulp krijgen.
 

Twee casussen ter voorbeeld


‘Gezin van der Velde heeft een dochtertje van 9 met gedragskenmerken van Asperger en ADHD. Moeder is reeds twee keer door burn-out in de ziektewet beland. Ondanks het begrip van de werkgever laat deze subtiel doorschemeren dat ze niet nog eens kan uitvallen. Moeder voelt de hoge druk van privé- en werk sterk toenemen. Haar dochtertje heeft een achterstand op de sociale ontwikkeling, het passend onderwijs is té onrustig en de kloof met haar leeftijdgenootjes wordt alsmaar groter. Haar kalenderleeftijd mag dan 9 jaar zijn, in werkelijkheid functioneert ze regelmatig op het niveau van een 5 jarige. Het gedrag thuis is inmiddels onhoudbaar. Het gezin alsook het kind lopen vast en de ouders zoeken hulp voor hun kind.’

‘Mevr. Van der Kroft is een alleengaande moeder. Zij heeft de zorg over twee kinderen waarbij de oudste zowel autistische alsook ADHD-kenmerken vertoont, de jongste de kenmerken van ADHD. De oudste is na school nooit aanspreekbaar en vrijwel dagelijks agressief. Ondanks zijn bovengemiddelde intelligentie begrijpt hij op het sociale niveau niets van wat er om hem heen gebeurt. Beide kinderen hebben grote sociale problemen met leeftijdsgenootjes.’

Hier in te zetten op preventie en eigen kracht getuigt van onkunde en onbegrip. Juist déze kinderen moeten specialistische hulp krijgen.

Noodklok luiden


Ook hulpverleners luiden reeds de noodklok. Onder andere kinder- en jeugdpsychiater Menno Oosterhoff en hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren zijn een petitie gestart  (www.petitiejeugdggz.nl) om de jeugdGGZ niet buiten spel te zetten. Beide artsen schrijven blogs op artsennet (www.artsennet.nl) inzake de transitie.

Wij, Anne-Miek Wijnbergen en Angelique Bergsma, doen een oproep aan ouders om zich te laten horen. Deze plannen pakken zeer slecht uit voor (gezinnen) met kinderen met psychische problemen. Wij hebben ouders nodig om aan te geven waar het wringt.

We moeten Nederland ervan overtuigen dat de 2e Kamer deze wet niet moet aannemen en dat wij aandringen op het tegengaan van specialistische jeugdGGZ naar de gemeentes.

U kunt zich aanmelden op m.wijnbergen1@chello.nl of angelique2811@gmail.com .

 

 

1 opmerking:

  1. Hallo m.wijnbergen en/of angelique,
    Jullie luiden de noodklok en helemaal mee eens.
    Nu is er bij mijn zoontje pas kort een dygnose gesteld maar door de chaos in de gezondheid heeft het a lang geduurt voor dygnose werd gesteld en b heb ik jaren tegen onwill en muren gelopen en zelfs bijna 6maanden de verkeerde juist beschadigende hulp gekregen voor mijn zoontje en me gezins in geheel.
    Ook nu nog loopt je tegen muren en onwil.
    Ik zoek eigenlijk als alleenstaande een zorg vanuit huis dus een begeleiding voor mijn zoontje die PDD-Nos en angststoornis heeft, vervoer naar school die vergoed word zodat hij niet van school hoefd te veranderen en 1xper maand vast logeerhuis voor me zoon en evt 2xper week. maar loop tegen div regels en belemmeringen die je als ouder behoorlijk boven de pet zijn. Waarom is het niet wat overzichtiger??

    Groet een bezorgde ouder.

    BeantwoordenVerwijderen