woensdag 1 juni 2011

Reactie van de PvdA (op onze brief)

Geachte mevrouw Wijnbergen,

Hartelijk dank voor uw bericht aan de PvdA, waarin u uw zorgen uit naar aanleiding van berichten in de media dat er fors gesneden gaan worden in het pgb. Doordat wij veel mails over dit onderwerp hebben binnengekregen, lukt het ons helaas niet om iedereen een op de persoonlijke situatie toegespitst antwoord te geven. Wel zullen wij de door u genoemde praktijkvoorbeelden onder de aandacht van onze woordvoerster Agnes Wolbert brengen, zodat zij precies weet welke gevolgen de bezuinigingen zouden kunnen hebben.

Net als u en de duizenden andere budgethouders die hun persoonlijke verhaal hebben opgestuurd maakt de PvdA zich erg ongerust over de berichten die nu de ronde doen over het pgb. Volgens de uitgelekte plannen zou het niet meer mogelijk zijn om een pgb aan te vragen voor verpleging en verzorging. Als dat zou kloppen zou dat een ramp zijn voor mensen hun hele leven afhankelijk zijn van verpleging en verzorging. Zoals u wellicht.

Volgens deze plannen zou 90% van de mensen die nu een pgb hebben daar niet meer voor in aanmerking komen. Zij moeten voor verzorging en verpleging dan aankloppen bij zorginstellingen. Voor ongeveer 40 % van de budgethouders betekent dit, dat de zorg ophoudt. Voor hen is er namelijk geen alternatief bij de 'gewone' instellingen.? Wij vinden dat onbegrijpelijk en onverantwoord. Voor budgethouders betekent hun pgb zelfstandigheid en hulp op maat. Met deze plannen zet de regering hen gewoon aan de kant.

Bovendien vinden we het een onbegrijpelijke bezuinigingsmaatregel, omdat de pgb' s juist 20% goedkoper zijn dan de zogenoemde 'zorg in 'natura'.

Onze woordvoerster Agnes Wolbert wil daarom weten of de berichten kloppen en hoopt snel een reactie te krijgen van de staatssecretaris.

Deze maatregelen zijn het zoveelste voorbeeld van hoe dit rechtse kabinet de rekening van de bezuinigingen neerlegt bij de meest kwetsbare mensen. De PvdA wil daarom dat deze regering zijn huiswerk eens goed gaat maken en laat zien hoe de stapeling van alle maatregelen in de AWBZ, de WMO, het passend onderwijs, de WSW en de Wajong uitpakt voor mensen die hier echt mee te maken hebben. Tot nu toe heeft het kabinet dit geweigerd en steekt het zijn kop in het zand.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Afdeling Voorlichting PvdA
Plein 2 | Postbus 20018 | 2500 EA Den Haag
Partij van de Arbeid |
http://www.pvda.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten