donderdag 2 juni 2011

Per Saldo: kabinet neemt visieloze en onverantwoorde beslissing

Nieuwe instroom, tenzij geïndiceerd voor langdurige zorg, krijgt geen pgb meer.
Bestaande budgethouders lijken onder bepaalde strikte voorwaarden te worden gespaard, maar zij verliezen hun pgb. 

Lange tijd geloofden we niet dat dit ooit zou gebeuren. Een kabinet dat 90% van de budgethouders gaat uitsluiten van een pgb. De plannen van het kabinet, die vanmiddag bekend zijn gemaakt, houden in grote lijnen drie maatregelen in:

  1. Het pgb blijft behouden voor mensen met een indicatie voor langdurig verblijf, mensen met een pgb in de vorm van een zorgzwaartepakket (zzp), mensen die anders opgenomen zouden moeten worden in een instelling. Hun budget wordt verhoogd met 5%.
  2. Bestaande budgethouders, niet geïndiceerd voor langdurig verblijf, verliezen hun pgb, maar kunnen onder bepaalde strikte voorwaarden hun huidige zorg behouden. Dat kan als de zorg die zij inkopen beoordeeld wordt als goedkopere zorg, als innovatief en geen zorg is die mensen sowieso aan elkaar geven. Hun zorgverleners worden gecontracteerd en betaald door het zorgkantoor.
  3. Nieuwe budgethouders, die geen indicatie krijgen voor langdurig verblijf, krijgen geen pgb meer.

Weg eigen regie
Schokkend, ongelooflijk, onbegrijpelijk, niet zomaar boos, maar razend. Dat is de stemming onder alle mensen met een beperking, die hun leven op de rit hebben staan met hulp van het pgb. Met het pgb zijn er mooie vormen van zorg ontstaan, precies op maat, met eigen regie van de mens waar het om gaat. Zorg die een instelling niet geeft. Zorg die de toets van elk kwaliteitskeurmerk kan doorstaan. In gezinnen, die een balans hebben gevonden, samen met een kind of één van de ouders met een beperking. Partners die bij elkaar kunnen blijven wonen. Alleenstaanden die het redden in hun eigen omgeving. Door de plannen van de regering dreigt dit allemaal verloren te gaan. Een visieloze en onverantwoorde beslissing, die vele rampen veroorzaakt en veel geld kost: op z’n minst 650 miljoen euro.
 

Harde acties

Dat laten we niet gebeuren. Het is nu tijd te laten zien wie we zijn. Dit voorstel mag geen meerderheid krijgen in de Tweede Kamer. Per Saldo bereidt daarom zeer harde acties voor, die aan niemand ongemerkt voorbij zullen gaan en zeker niet aan de leden van dit kabinet en aan de Tweede Kamer. We zijn onder andere een grote demonstratie aan het voorbereiden.

Ideeën voor acties
Per Saldo is druk bezig met het voorbereiden van acties tegen de afschaffing van het pgb. Heeft u ideeën? Deel ze met ons!
Om alle ideeën te verzamelen hebben we een pagina aangemaakt op facebook. Heeft u een idee voor een actie, groot of klein, ga dan naar facebook. Ook de laatste berichtgeving kunt u hier vinden. Of volg ons op twitter @PerSaldo95

Bron:  pgb.nl 

1 opmerking:

  1. Per Saldo heeft het berekend (kijk op www.pgb.nl) Zorg wordt vele malen duurder! Dit is dus helemaal geen bezuiniging! Praktijk: ik huur mijzelf in voor tien euro per uur. Waar vind ik buitenshuis zorg voor een dergelijk tarief??
    We moeten niet bij de pakken neer gaan zitten. Juist nu is het nodig dat ouders van zich laten horen. Mail uw verhaal naar m.wijnbergen1@chello.nl en wij sturen het door naar politiek den haag. U kunt uw mail dan ook doorzenden naar gemeente met als vraag hoe gaat u deze situatie voor mij oplossen straks en de oproep stem nee tegen het bestuursakkoord!!!
    Vanzelfsprekend houden we jullie op de hoogte van akties! Een dringende oproep: steun aktie, kom in opstand! Dit mag en kan niet gebeuren!!!
    Miek

    BeantwoordenVerwijderen