dinsdag 25 juni 2013

Stapelen maar....column Miek


STAPELEN MAAR....

 

Ouders moeten straks maar afwachten welke zorg zij wel of niet krijgen. Voor je kind wil je als ouder natuurlijk de beste zorg maar die zou zo maar eens te duur kunnen zijn. Nu al zetten allerlei instanties zich in de markt. Mooie reclamepraatjes en ook nog eens goedkoper, vette kans dat de argeloze meneer of mevrouw van de gemeente daar voor gaat.

Om aan het idee te wennen noemen ze ADHD nu al een lage ziektelast waarvan de behandeling makkelijk uit de zorgverzekering kan worden gekieperd.

Wie bedenkt in godsnaam dat ADHD een lage ziektelast is? Men hoopt natuurlijk dat veel ouders dan van behandeling zullen afzien. Ja veel ouders moeten wel, het kost een lieve duit de medicatie. En de therapeut helpt je kind ook niet voor een grijpstuiver.  En in het kader van de met de transitie gepaard gaande demedicalisering kan er heel wat uitgespaard worden. Maar op de lange termijn zullen de kosten juist stijgen. Want die kinderen gaan massaal vastlopen ookal suggereert mevrouw Batstra dat we door net te doen alsof alles normaal is (normalisering ookal zo'n mooie term in de transitie), en door de kindertjes lekker te laten buitenspelen, dat allemaal wel los zal lopen.

Eenmaal vastgelopen zal zo'n meedenkende meneer of mevrouw achter het loket (of bij jou aan de keukentafel) dan alsnog specialistische hulp indiceren. Want die hebben ervoor geleerd en de problematiek is inmiddels ernstig genoeg. Helaas wordt er bezuinigd op vervoer, dus of je je kind zelf even wil halen en brengen 25 kilometer verderop. Als dat niet lukt omdat er nog twee naar school moeten is er vast wel een lieve buurvrouw, of een oude vriendin.

Het zou natuurlijk best fijn zijn als er ook gewerkt kan worden aan de fijne motoriek...of een weekendje logeren...of naar een activiteitenclubje voor kinderen met een beperking. Nou vergeet het maar! Het wordt niet meer geïndiceerd (vroeger had je ook wel onhandige kinderen die kregen ook geen fysiotherapie) het PGB waarmee je wat eigen regie over je leven had is je allang afgepakt en de activiteitenbegeleiding vindt plaats met dementerende ouderen,want dat is goedkoop, en de gemeente heeft bedacht dat het heel stimulerend werkt voor dementerenden als er een groepje kindertjes met autisme of ADHD langskomt voor een potje memory of bingo. Heel prikkelend!

Ondertussen maak je je flink zorgen want hoe moet je kind gaan werken later. De Wajong is afgeschaft en de begeleiding op de werkvloer is wegbezuinigd. In Den Haag denkt men nog altijd dat de bedrijven erg openstaan voor kinderen zoals de jouwe. Mocht je kind moeilijk plaatsbaar zijn dan is het domweg pech want daar investeert de gemeente niet in (er is immers maar een klein potje voor). Een uitkering zal niet gaan want je man werkt immers.

Of je kind nog wel het huis uit zal kunnen is ook nog maar zeer de vraag, want ook in begeleid wonen wordt enorm gesneden. Zelfstandig wonen gaat niet en voor een instelling wordt voor deze doelgroep niet meer geïndiceerd.

Dan kan het ook nog zo zijn dat je ook je (schoon)vader of (schoon)moeder in huis hebt genomen want die moeten thuis blijven wonen. En als dat niet gaat dan is de keus snel gemaakt. Of keus? In een instelling kom je alleen nog als je niet meer weet dat je leeft. Als je toch al mantelzorgt lukt dat ook nog wel. Thuiszorg bestaat niet meer hoogstens komt er nog af en toe een wijkverpleegster om de hoek kijken.

Natuurlijk zijn er ook mensen die dit allemaal niet hoeven mee te maken en dat zijn de rijke mensen met een aanleg voor graaien. Gezondheid is een kwestie van een voldoende gevulde portemonnee geworden. Ondertussen droomt de NVA verder van een levensloopbegeleider voor mensen met autisme.

 
Miek
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten