woensdag 3 oktober 2012

stand van zaken passend onderwijs Floor Kaspers

Floor Kaspers heeft ons gisteravond goed op de hoogte gehouden via twitter over het debat passend onderwijs. Dit is de stand van zaken zoals het er nu uitziet.

Bij deze een update over het debat in de eerste kamer gisteren over passend onderwijs.
De meeste eerste kamerleden waren bijzonder kritisch over de wet. De algemene tendens was simpelweg dat de wet niet goed genoeg doordacht is en er te veel losse eindjes zijn.
De kritiek richtte zich oa op de zwakke positie van kleine schoolbesturen en speciale scholen in het samenwerkingsverband, de afstemming met gemeenten en de positie van ouders. Onze punten zijn allemaal genoemd door kamerleden, zoals instemmingsrecht, keuzevrijheid, oormerking van middelen ea.
Er zijn een aantal toezeggingen gedaan door de minister. Met name D66 en GroenLinks hebben zich hier voor ingezet. De eerste is een aanzienlijk succes voor ouders op het terrein van medezeggenschap. Ook ouders die niet in de (G) MR zitten, mogen gekozen worden in de ondersteuningsplanraad van het samenwerkingsverband. In de wettekst staat nu dat dat niet mag, wat betekent dat het heel moeilijk is voor ouders van kinderen voor wie passend onderwijs zo belangrijk is om mee te praten in het samenwerkingsverband. We hebben hier herhaaldelijk op gewezen, en nu mag het dan toch.
Andere toezeggingen zijn dat er voor conflicten binnen samenwerkingsverbanden ook een landelijke geschillencommissie komt, dat er onderzoek komt naar de financiele draagkracht voor deze systeemwijziging in het primair onderwijs en dat er driftig wordt gemonitord en geevalueerd.

De stemming is volgende week pas, maar het ziet er nu naar uit dat het wetsvoorstel (met een niet al te ruime meerderheid) door de eerste kamer zal worden aangenomen.
Floor bedankt voor je update!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten