In een korte documentaire in het Belgische programa Koppen aandacht voor overdiagnosticering van autisme. Laat ik voorop stellen dat autisme ook zeker ondergediagnosticeerd wordt en dat mensen nog altijd jaren op zoek zijn naar hulp en een juiste diagnose.
In de documentaire vertellen moeder van Yona en Jonathan (21 ASS werkzaam bij Volvo) over de problemen die autisten ervaren.
1% van de bevolking heeft autisme maar in Belgie is dat 2% van de bevolking. Peter Vermeulen legt oorzaak uit en waarschuwt voor de gevolgen van overdiagnosticering. Voor een diagnose autisme is volgens hem grondig onderzoek nodig door meerdere disciplines. Tegenwoordig wordt snel een diagnose gegeven bijv. als kinderen niet kunnen meekomen op school. Een diagnose verzekert ondersteuning die die kinderen anders niet zouden krijgen. Niet al die diagnoses kloppen. Om te kunnen functioneren kost het kinderen met autisme, hun ouders en omgeving en ook leerkrachten en begeleiders veel meer inspanning. De diagnose licht autisme bestaat niet want als autisme minder opvalt zal de omgeving minder moeite doen zich aan te passen. De diagnose autisme wordt ongeloofwaardig wanneer men stelt dat iedereen wel een beetje autisme heeft, en de diagnose te vaak gesteld wordt. Gevaar is dat mensen die de diagnose hebben en echt hulp nodig hebben buiten de boot dreigen te vallen. www.een.be/programmas/koppen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten