woensdag 1 juni 2011

Reactie van D66 (op onze brief)

Geachte mevrouw Wijnbergen,

D66 keurt de plannen van het kabinet om fors te snijden in het PGB af.

Wij zijn ons er van bewust dat er bezuinigd moet worden. En dat kan door de AWBZ te hervormen. Maar dat laat het kabinet Rutte-Verhagen na. Alleen echte hervormingen zullen de zorgkosten terugdringen, maar dat mag niet van de PVV.

Het stopzetten van het PGB leidt niet tot een besparing op de zorgkosten. Sterker nog, de kosten nemen toe als het PGB wordt gestopt, want mensen moeten een beroep gaan doen op duurdere zorg in instellingen. Zo wordt het probleem niet alleen verplaatst, het wordt ook groter door de langere wachtlijsten die zullen ontstaan. Bovendien leveren die instellingen niet de maatzorg die mensen zo hard nodig hebben.
D66 vindt het schokkend dat het kabinet op deze manier tornt aan de keuzevrijheid van mensen. Budgethouders behouden met hun PGB de regie over het eigen leven, ondanks de beperkingen die zij in hun dagelijks leven ervaren. En dat is een groot goed. Het versterkt bovendien de positie van mensen met een PGB ten opzichte van hulpverleners. Als je dat weg haalt, maak je mensen in grote mate afhankelijk van anderen. En dat moeten we niet willen.
De VVD is als een blad aan de boom gedraaid en heeft haar liberale principes overboord gegooid. Het CDA denkt nu alles over te kunnen laten aan mantelzorgers of aan grote zorginstellingen. En de PVV, die de langdurige zorg een warm hart toe zegt te dragen en klaagt over de zorg in reguliere zorginstellingen, stopt nu 120.000 mensen weg in diezelfde instellingen. De PGB-houders zijn blij gemaakt met een dode mus.
D66 vindt dat de PGB-regeling best kan worden aangescherpt. Stichting Per Saldo heeft daar ook al voorstellen voor gedaan, wij zijn het daar mee eens. Als het kabinet die voorstellen zou overnemen, bespaart het alsnog bijna een miljard, maar sneuvelt het PGB niet. In feite komt het neer op het beperken van de instroom naar PGB, het verbeteren van de indicatiestelling en het bestrijden van fraude. Wij roepen het kabinet dan ook op om af te zien van snijden in het PGB en zo snel mogelijk met Per Saldo om de tafel te gaan zitten.
Pia Dijkstra, woordvoerder volksgezondheid voor D66, zal in de debatten over het PGB alternatieven blijven stellen tegenover de draconische bezuinigingsvoorstellen van het kabinet Rutte-Verhagen.

Met vriendelijke groet,

Jilles Hazenberg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten