donderdag 2 juni 2011

GroenLinks: Laat de patiënt baas zijn over zijn zorg

GroenLinks wil de plannen van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten om te bezuinigen op de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) van tafel. Hierdoor verdwijnt de mogelijkheid voor patiënten om zelf te bepalen hoe zij zorg willen krijgen nagenoeg helemaal. GroenLinks voert actie om de persoonsgebonden budgetten te behouden. Onder het motto ‘Maak de patiënt de baas’ laat de partij zien wat het effect van de bezuinigingen is voor de zelfredzaamheid van mensen.

Voortman vindt het kabinet inconsequent en noem het een hele domme bezuiniging: “Het kabinet spreekt van ‘op eigen benen’ staan en ‘zelf je eigen broek ophouden.’ Maar juist op het pgb, waarmee mensen zelfstandig kunnen blijven, bezuinigen ze heftig. Ik wil het pgb redden en de patiënt de baas maken over zijn zorg.”
GroenLinks is in de Tweede Kamer een groot voorvechter van het pgb. Eerder diende Voortman al een motie in over het opheffen van de pgb-stop en maakte zij zich hard voor het voortbestaan van wooninitiatieven gefinancierd door het pgb. Het kabinet beweert dat voor de huidige pgb-houders niets verandert, maar onduidelijk is nog hoe ze dat dan inkleden. In de toekomst verdwijnt het pgb nagenoeg helemaal.
Voortman: “Deze marginale wijziging betekent alsnog dat het pgb nagenoeg verdwijnt. Eigenlijk kiest het kabinet dus voor een sterfhuisconstructie.”
GroenLinks roept op een petitie tekenen om het kabinet te weerhouden van de bezuiniging. Voortman zet zich de komende weken keihard in om het kabinet op andere gedachten te brengen.
GroenLinks voert actie en Voortman zal het verzet van patiënten en patiëntenorganisaties in de Kamer een stem geven. Op Hemelvaartsdag gaat zij op bezoek bij het Thomashuis in Maartensdijk.
Voortman: "De liberale VVD ontneemt de patiënt zijn keuzevrijheid. De PVV ontneemt mensen hun zorg. Dit kan voor beiden niet de bedoeling zijn."

Bron: GroenLinks.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten