zondag 13 januari 2013

positief of negatief en een belangrijke oproep

Gisteren was ik bij de vergadering van het ADHD glossy in Zwolle. De opkomst was prachtig: ruim veertig mensen met en zonder ADHD en mensen die om wat voor reden dan ook, bijv. door hun beroep, betrokken zijn bij ADHD. Het onderwerp wordt meer dan veelzijdig belicht. Complimenten voor de uitstekende leiding van deze vergadering. Bijzonder waren daarna ook brainstormgroepjes en mensen die in contact kwamen met elkaar en elkaar bevroegen. Wat ik meegekregen heb is het enorme enthousiasme, de bevlogenheid. Iedereen wil meewerken aan een positief beeld van ADHD. Een groot vertrouwen dat we hier met zijn allen voor gaan. Opvallend was ook een groot respect voor elkaar. Moe maar voldaan kwam ik thuis. Een hoofd vol ideeen. Voor sommigen van ons waaronder ikzelf was het hoofd  een beetje te vol dus gelukkig een rustige Zondag. Velen van ons konden het niet laten om nog even een inspirerende tweet er tegenenaan te gooien met de hashtag #adhdglossy. Volg het de komende tijd en uiteraard doen we hier ook verslag.

Wat een tegenstelling met de discussie die onlangs over ADHD werd gevoerd op twitter waarbij de emoties hoog opliepen. Logisch ook want het gaat over onze kinderen. Ouders van kinderen met ADHD en volwassenen met de diagnose willen begrip en erkenning. We zijn het wel eens moe om ons steeds te moeten verantwoorden. Als mensen het toch niet begrijpen dan tenminste respect. Door ADHD enkel neer te zetten als een gave of als een niet solide diagnose worden ouders geraakt. In de media, al dan niet social, ontstaat daardoor soms een negatieve golf waarbij twee kampen worden gevormd die niet meer naar elkaar luisteren en er dus geen respect is.

Natuurlijk is het veel beter om te denken in oplossingen en kansen en de positieve beeldvorming te versterken. Maar in dat streven kom je soms negatieve tweets tegen of weer een ongenuanceerd stukkie in de krant of blog op internet.  En het is wel verleidelijk daarop in te gaan al is het soms om nuances aan te brengen of om dingen recht te zetten. Soms is het beter te negeren of om er enkel een positief stuk of geluid er tegenover te zetten. Ik heb mijzelf toch voorgenomen indien ik geen respect merk voor een ander of andere mening en de discussie onzuiver gaat worden hier niet meer in mee te gaan. Jullie mogen me daar gerust aan herinneren.
Want door steeds op een negatieve manier er mee om te gaan leveren wij geen bijdrage aan een positieve beeldvorming. Daarbij word je er geen blijer mens van. En als ik dan terug denk aan gisteren is dat toch veel fijner voor jezelf en versterk je elkaar. Het doet me goed dat zoveel mensen op zo'n positieve manier met ADHD en andere psychiatrische 'stoornissen' omgaan.We moeten elkaar helpen vooral ook positief te blijven door bijv. aandacht te geven aan alle mooie initiatieven.

Tot slot een oproepje. Weet iemand wegen om de reiskosten van mijn vriendin en collega van het platform voor haar vrijwilligerswerk vergoed te krijgen? Angelique heeft bijstand en is erg actief met name voor Platform Verontruste Ouders en We Bouwen Samen. Daarvoor reist ze stad en land af. Angelique maakt zich zorgen omdat de reiskosten een behoorlijke aanslag op haar bijstand zijn. Hier moet dringend een oplossing voor komen. Dus heeft iemand een idee of middelen?

2 opmerkingen:

  1. Over het laatste: voor een erkende organisatie die zich met soortgelijke dingen bezig houdt vrijwilligerswerk doen. En alleen naar bijeenkomsten gaan als het tegelijk voor die organisatie is en je reiskosten dus vergoed worden. Of de mensen in kwestie bij je thuis uitnodigen. Ik ging vroeger ook naar dure congressen e.d., zelf betaald. Dat hoefde niet meer toen ik officieel vrijwilliger werd. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoop dat er snel een oplossing voor haar gevonden wordt.

    BeantwoordenVerwijderen